Zeszyt ćwiczeń omawia różne rodzaje procesów technologicznych w gastronomii. Kładzie duży nacisk na zasady bezpieczeństwa i przestrzeganie reguł przechowywania, przygotowywania i wydawania potraw. Wyjaśnia też znaczenie słów i terminów stosowanych w gastronomii. Cenne wskazówki, ćwiczenia i pytania kontrolne pomogą sprawdzić się w czasie przygotowań do egzaminu praktycznego, a także pobudzą kreatywność. Naukę ułatwią liczne zdjęcia prezentujące sprzęt kuchenny i gotowe potrawy.
Wydanie 2022 wzbogacone o:
nowe terminy w słowniku podstawowych terminów kulinarnych,
metodę sous-vide, konfitowanie, sitr-fry wraz z ćwiczeniami i wskazówkami praktycznymi,
zastosowanie techniki Pacojet przy szykowaniu potraw słodkich (sorbety) i wytrawnych (puree),
mikrozioła, ich rodzaje i zastosowanie,
ćwiczenia z wykonywania mieszanek przypraw – garam masala, curry, przyprawa 5-smaków,
zastosowanie kwiatów jadalnych w kuchni,
potrawy z warzyw korzeniowych, np. gratin selerowe, puree z selera i pietruszki,
sporządzanie potraw z warzyw strączkowych – humusy, pasta z białej fasoli,
przygotowywanie konfitowanego żółtka i jego zastosowanie w potrawach,
rodzaje makaronów przemysłowych,
przepisy uzupełniające (niezwiązane z powyższymi tematami) – sałatka nicejska, kaszotto wegańskie.