Excellent! - student's book
Poziom trudności: Intermediate – Upper-Intermediate / CEFR B1 – B2
Excellent! to kurs ESP przeznaczony dla osób, które chcą rozwijać swoją znajomość języka angielskiego na potrzeby pracy w branży restauracyjno-hotelarskiej. Książka rozwija niezbędne kompetencje językowe w tym zakresie, wprowadza typowe i specjalistyczne słownictwo, a także kształtuje umiejętność skutecznej komunikacji z klientami i współpracownikami w środowisku anglojęzycznym.
Poszczególne sekcje książki skupiają się zarówno na powtórce reguł gramatycznych, jak i poszerzaniu słownictwa branżowego, i dotyczą takich specyficznych obszarów jak catering, gotowanie, obsługa klientów czy praca na barze.
Podręcznik składa się z dwóch części:
Theory and Practice of Catering
• 8 rozdziałów prezentujących zagadnienia takie jak: catering, hotelarstwo, personel restauracji, kuchnia i jej wyposażenie, żywność oraz metody jej gotowania i konserwacji, menu, bezpieczeństwo żywnościowe, napoje i sposoby ich podawania.
• Zróżnicowane rodzaje tekstów: fragmenty opisowe, a także autentyczne i zaadaptowane materiały, takie jak przepisy czy wywiady.
• Staranny dobór poziomu trudności tematów oraz użytych struktur gramatycznych i słownictwa
• Nacisk na rozwój wszystkich podstawowych umiejętności językowych.
• Szerokie użycie zdjęć i ilustracji ułatwiające zrozumienie specjalistycznego słownictwa
• Ćwiczenia w formule egzaminów PET i FCE.
Culinary Culture
• 5 dossier prezentujących niektóre aspekty kultury i cywilizacji krajów anglojęzycznych powiązanych z branżą restauracyjno-hotelarską: Culinary Geography, Culinary Habits, Society, Food Blogs, Government Institutions
Podręcznik zamyka praktyczny obrazkowy słownik obejmujący produkty żywnościowe, napoje i drinki, przyrządy barmańskie, zastawę stołową i wagi, oraz dodatkowo tabele konwersji miar i wag.
Książka została opublikowana we współpracy z wydawnictwem ALMA PLAN